De sporten

Judo

Judo is een moderne martial art en vechtsport, ontwikkeld in Japan in 1882 door Kano Jigoro. Het meest prominente kenmerk is het competitive element in deze sport, waar het doel is om de tegenstander óf op de grond te werpen, óf vast te leggen of op te laten geven op de grond.

Judo is de meest beoefende zelfverdedigingsport ter wereld. Niet zo vreemd als je bedenkt dat judo een sport is voor iedereen en ontzettend leuk en nuttig is om te doen. Judo kan op vele manieren beoefend worden, variërend van verantwoord stoeien tot wedstrijdsport. Met Judo kun je al heel jong beginnen; kinderen vanaf 4 jaar leren spelenderwijs de verschillende technieken die het judo rijk is. Maar ook voor ouderen is judo een aantrekkelijke sport om te beoefenen.

Judo is een contactsport met een groot stoei-element. Om hier samen prettig mee bezig te kunnen zijn, zijn respect voor de ander, discipline en sportiviteit de peilers waarop het judo rust. Het is een gezonde sport voor jong en oud, mannen en vrouwen en is door iedereen te leren.

 

 

 

Jiu-jitsu

Jiu-Jitsu is volgens velen het mooiste en compleetste zelfverdedigingssysteem ter wereld. Naast de welhaast overbekende worpen, grepen en valtechnieken zoals we die ook kennen uit het judo, kent Jiu-Jitsu ook een scala aan trap- en stoottechnieken. Zo is Jiu-Jitsu in vrijwel alle situaties effectief als het gaat om persoonlijke weerbaarheid. Jiu-Jitsu is dan ook niet voor niets een belangrijk onderdeel van politie en militaire opleidingen overal ter wereld. Jiu-Jitsu is bovendien een zeer toegankelijke sport om te doen. Zowel voor de recreant als de prestatiegerichte sporter zal jiu-jitsu zeker aanspreken.

De Jiu-jitsu technieken stelt de beoefenaar, vrouw of man, in staat om een sterkere tegenstander te overwinnen. Men leert bij Jiu-Jitsu effectief verdedigen door juist gebruik te maken van de kracht van de aanvaller door deze in z'n eigen nadeel om te zetten.

Jiu-Jitsu is een gedisciplineerde activiteit, waarbij respectvolle omgang en samenwerking met elkaar centraal staan. Jiu-Jitsu levert ook nog eens een prima bijdrage aan een ijzersterke (mentale) conditie en een krachtig en lenig lichaam.